lördag 26 mars 2016

Fostran och demokrati


Kan man fostra barn till demokratiska värderingar om de inte får inflytande eller uppleva sig delaktiga? Kan man få barn att tänka demokratiskt genom disciplin och auktoritet eller ska de få uppleva de demokratiska värderingarna som det är vårat uppdrag att förmedla.
De mest väsentliga skillnaderna på fostran ur ett föräldraperspektiv mot förskolefostran är vad som styr lärarnas handlingar och intentioner samt vad de har att förhålla sig till. Föräldrar kan välja att fostra sina barn lite hur de vill, och de gör det efter de förutsättningar och kunskaper som de har. De behöver dessutom oftast bara förhålla sig till få barn åt gången, ibland bara ett. Som förskollärare har du andra saker att förhålla dig till. Dels är det ett avlönat arbete med ett uppdrag att fostra barnen efter de samhälleliga demokratiska värderingarna i det svenska samhället. Men det är också ett arbete som vilar på professionalitet och kunskap och därmed möjligheten till att reflektera över och påverka miljön som barnen befinner sig i. Läroplanen och styrdokumenten är dock öppna för tolkning vilket göra att personalens värderingar kan komma att lysa igenom i verksamheten och i hur barnen blir fostrade (Emilsson 2008). Vilka värden som vi förmedlar till barnen i förskolan är viktigt att titta på för att få en förståelse för hur vi fostrar barnen och till vad.
Fostran i förskolan har gått från att vara auktoritär till att i dag i stället försöka styra barnen genom att få dem att styra sig själva. Lärarna vill få barnen att göra saker av egen fri vilja, men samtidigt göra som lärarna vill. Emilson (2008) refererar till detta som osynlig styrning eller vänlig maktutövning och menar att ett av problemen med detta är att denna slags styrning kan vara svår att uppfatta som en maktutövning och kan därför oreflekterat gå förbi. Emilson (2008) menar i sin avhandling att fostran kan ske intersubjektivt mellan barn och lärare och utan att vara auktoritär i sin form. Läraren och barnet kan mötas i kommunikation och samförstånd där barnen får känna sig delaktiga och att de har inflytande. Fostran blir i den gemensamma kommunikationen en process av meningsskapande som rubbar maktstrukturerna mellan barn och lärare. I sin avhandling tittar Emilson (2008) på hur lärarnas kommunikationshandlingar påverkar vilka värden som förmedlas och hur de förmedlas. Hon menar att ett asymmetriskt förhållande mellan lärare och barn samt problematiska kommunikationsmönster kan få konsekvenser för barnens fostran i förskolan eftersom förskolan är betydelsefull när det kommer till barnens sociala och moraliska utveckling (ibid).
För att få syn på dessa kommunikationshandlingar, vilka värden som kommuniceras och dess konsekvenser har hon studerat tre artiklar som fokuserar på små barns delaktighet relaterat till lärarkontroll, små barns inflytande i förskolan, och i tredje artikeln analyseras de värden som lärare kommunicerar i, samt hur dessa värden kommuniceras (Emilson 2008).  I den första artikeln studeras värdet delaktighet då det värdet är väldiskuterat och starkt markerat i läroplanen. Huruvida ett barn har möjlighet till delaktighet har relaterats till lärarkontroll och därför har de använt sig av Bernsteins klassifikationsbegrepp om stark och svag klassifikation och inramning. (Bernstein, 2000 ref i Emilson, 2008) Klassifikation handlar om tydliggörandet av gränser inom en aktivitet. En aktivitet med stark klassifikation kan inte blandas ihop med någon annan, utan utgörs av tydliga ramar och regler till skillnad från aktiviteter med svag klassifikation. Inramning har att göra med kontroll i kommunikationen, dvs vem som får kommunicerar och hur det får kommuniceras (Emilson 2008). I artikeln har två situationer studerats närmare där den ena situationen präglades av stark klassifikation och inramning, och den andra svag. Syftet med denna studie var att ta reda på hur lärarkontrollen påverkar barnens inflytande och resultatet pekar på att barns delaktighet och möjlighet att delta på sina egna villkor ökade i situationer med svag klassificering och att svag inramning gav barnen möjlighet till att göra egna val. Barnens känsla av delaktighet hade även att göra med lärarens vilja att närma sig barnens perspektiv (Emilson 2008).
I andra artikeln har Emilson valt att titta på just inflytande då det visade sig vara en bidragande faktor till att känna delaktighet. Hon ställde sig även frågan om stark klassifikation och inramning alltid betydde att barnens möjlighet att påverka blev begränsad och fokuserade på samlingssituationer som uppfattades som stark klassificerade och inramade. I artikeln har de använt Habermas handlingsbegrepp om kommunikativt och strategiskt handlande (Habermas 1984, refererad i Emilsson 2008). Strategiskt handlande är målorienterat där läraren planerar verksamheten utifrån sitt eget perspektiv. Kommunikativt handlande är förståelseorienterat där både barn och lärare kommunicerar tillsamman i syftet att skapa meningsfulla sammanhang (Emilson 2008). Studien visade att barns möjlighet till inflytande begränsade när läraren hade ett strategiskt förhållningssätt och stark kontroll genom att styra helt över kommunikationen. I situationer där lärarna handlade kommunikativt och förståelseorienterat och försökte närma sig barnens perspektiv lyckades de upprätthålla kontrollen trots att lärarkontrollen kunde anses vara stark. Barns inflytande behöver alltså inte nödvändigtvis begränsas av stark lärarkontroll (ibid). I den här situationen var klassifikationen stark men inramningen svag vilket gav barnen mer inflytande.
I tredje studien försöker Emilson (2008) se vilka värden som kommuniceras i förskolefostran samt hur detta görs. De fick fram tio värden som tolkats som demokratiska, omsorgsetiska eller disciplinerande samt delades upp i huruvida de var riktade mot kollektivet eller individen. Studien visade att de omsorgsetiska  och disciplinerande värdena var förväntade av lärarna medans de demokratiska värdena presenterades som erbjudanden till barnen (ibid).
De tre huvudsakliga värdena som kommunicerades i förskolan bildar gemensamt det önskvärda barnet enligt Emilsons (2008) slutsatser av artikeln.  Ett demokratiskt barn som påverkar och förhandlar, engagerar sig och deltar i gemenskapen och samtidigt tar plats. Det omvårdande barnet som ska komma överens med andra samt hjälpa till och inte skada andra, och slutligen det disciplinerade barnet som ska lyda vuxna, prestera som förväntat och anpassa sig till rådande ordning. Hon har även kunnat dra den slutsatsen att vilka värden som kommuniceras troligen beror på hur lärarna väljer att kommunicera dem (ibid). Till exempel verkar det som att demokratiska värden inte har kunnat kommuniceras strategiskt utan endast kommunikativt, så hur lärarna väljer att kommunicerar dessa värden påverkar vilka värden som kan kommuniceras.

Intersubjektiv fostran förutsätter enligt Emilson (2008) tre viktiga aspekter, vilka är, närmandet av barns perspektiv, emotionell närvaro och lekfullhet. Att läraren försöker närma sig barns perspektiv kan innebära att läraren försöker referera till sådant som barnen känner igen. Läraren kan även få barnen att känna sig delaktiga och respekterade genom att läraren erkänner deras sätt att förstå och erfara världen (ibid). Emotionell närvaro handlar om att läraren är lyhörd och känner in barnet samt visar empati och känslomässigt engagemang med barnet, det här kräver en närvarande lärare som kan känna in barnet. Lekfullheten som lärare bör ha handlar om att kommunikationshandlingarna som har varit av intersubjektiv karaktär i studien har tolkats som roliga och lustfyllda (ibid). Lekfullheten i en relation kan  även bidra till att demokratiska värderingar uppmuntras omedvetet då lekens karaktär innefattar både ömsesidig förståelse och turtagning.
Det finns likheter mellan en intersubjektiv förskolefostran och hur vissa familjer väljer att fostra sina barn med auktorativ stil, vilket innebär en uppfostringsstil där barns rättigheter respekteras men där det även ställs krav på barnen. Dessa kallas för förhandlingsfamiljer. Föräldrarna är tillgivna, intresserade och involverar barnen i beslut som rör familjen, samtidigt som de markerar tydliga gränser (Sommer 2008). Regler finns, men de kan ändras och förhandlas om, och i och med att vi får färre barn nu försvinner inte individen in i en barnaskara utan blir sedd och hörd som en egen individ. Detta medför att barn som är vana vid att bli sedda och involverade i beslutsprocesser kommer att få en försvagad auktoritetstro och att sedan i förskolan försöka fostra dessa barn med auktoritet och hård disciplin kommer att bli svårt (ibid). Det här tror jag medför att en intersubjektiv fostran i förskolan kommer få ett mycket bättre gensvar hos förhandlingsbarn än en fostran med starkare lärarkontroll. Förhandlingsfamiljens uppfostransstil har enligt Baumrinds undersökningar dessutom visat sig leda till mer livsglädje, självsäkerhet och samarbetsförmåga än barn fostrade på andra sätt (Sommer 2008).
Förhandlingsfamiljen använder sig av argument, förklaringar, förhandlingar och motiveringar i sin fostran, och barn som har fått prata om känslor har även visat sig vara de barn som är bäst på att hantera dessa. Att vara med i diskussioner och besluta har också visat sig gynna barns utveckling av social kompetens (Sommer 2008) Här ser jag likheter med en intersubjektiv fostran i förskolan och hur det kan påverka barnens utveckling. Eftersom föräldrars engagemang i  barns liv är viktig för deras utveckling bör även förskollärarnas fostringsstil påverka barnens utveckling då förskollärare ofta får en nära relation till barnen och är en stor del av barnens vardag.
Fostran har länge vart en fråga mellan kvinnor och barn, män har inte getts så mycket ansvar i detta då samhället länge uppfattat detta som en angelägenhet mellan mor och barn. John Bowlby har troligen förstärkt dessa tankar med sina tidigaste teorier i anknytninsteorin när han skrivit om den kritiska perioden i anknytninsteorin, där kontakten mellan mor och barn är helt avgörande för att barnet ska utvecklas normalt (Sommer 2008). Han har senare reviderat detta och poängterat att modergetsalten här kan ses som en annan nära anknytningsperson och inte nödvändigtvis måste vara modern (ibid). Han har även gått ifrån tankarna om kritiska perioder och pratar istället om utvecklingsvägar och att anknytning utvecklas mellan barnet och barnets omsorgspersoner oavsett kön eller biologiskt släktskap. Anknytning handlar om att de personer som tar hand om barnet de första åren sörjer för att de får en trygg relation och att barnet blir omvårdnad och får sina signaler besvarade och får tröst och hjälp när det behöver det. Personen som tillgodoser detta kommer barnet att skapa anknytning till. Om det är fäderna som är de primära omsorgsgivarna kommer även de att bli barnens anknytningspersoner. Barn som inte uteslutande har varit med modern är dessutom mindre ängsliga i nya situationer så det är bra om barnet får knyta an till flera människor tidigt i livet (Sommer 2008). Undersökningar har visat att barn mår bättre med båda föräldrarna närvarande, dels påverkar det barnens upplevelse av stress och allmänna livsglädje (ibid). Fäders betydelse kan alltså anses vara större än vad den hittills tillskrivits.  Här ställer jag mig dock frågande till om det verkligen måste vara en far, eller om det likväl hade kunnat vara en annan samkönad partner, eller ligger vikten i faderns betydelse i att han är man ? Är det verkligen maskuliniteten som påverkar i familjeförhållandet?
När barnet är i förskolan kan det återkalla minnet av sin förälder, någonting som Daniel Stern (2003) kallade för aktiv följeslagare, detta kan barnet göra på grund av RIG- Representationer av interaktioner som har generaliserats (Sommer 2008). RIG är en del av barnets minne, det är barnets sociala samspel tillsammans med andra som lagras i RIG systemet. Och barnet kan utifrån dessa minnas hur det är att vara tillsammans med en viss person. Om minnena generaliseras till en positiv bild kommer även förväntningarna på umgänget med denna person vara positiva och omvänt så kommer många negativa upplevelser bidra till negativa förväntningar på umgänget (Sommer 2008). RIG registreras som en upplevelse av ”själv- tillsammans med annan” och framställer alltså även individens självupplevelse (ibid).
Stern (2003) ansåg att barnet redan från födseln hade en känsla av självt och det har i undersökningar bland annat visat sig att spädbarn redan som nyfödda reagerar på de känslor som de kan se i sina föräldrars ansikten(Sommer 2008). Även andra forskningar har pekat på samma sak och slutsatsen har blivit att det handlar om en slags intersubjektiv relation mellan barnet och dess omvärld. (Ibid) Det verkar som att barn är kapabla till intersubjektivitet redan från födseln.


Litteraturlista :
Emilson, A. (2008). Det önskvärda barnet - Fostran uttryckt i vardagliga
kommunikationshandlingar mellan lärare och barn i förskolan. Göteborg: ACTA Universitatis Gothoburgensis
Sommer, D. (2008). Barndomspsykologi. Utveckling i en förändrad tid. Stockholm: Runa
förlag.