tisdag 29 mars 2016

Egna erfarenheter Naturvetenskap och teknik

Egna erfarenheter av naturvetenskap och teknik samt dess undervisning


De första sakerna jag tänker på när jag tänker naturvetenskap och teknik är maskrosor, barkbåtar och lådbilar. De är de saker jag minns tydligast från väldigt unga år som jag kan förknippa med naturvetenskap, Maskrosorna minns jag att vi brukade dra sönder stjälkarna på och lägga i en hink med vatten, och så krullade de sig. Det här var alltså inget experiment som någon hade lärt oss utan en sak vi barn på gården råkade upptäcka av en slump. Barkbåtarna brukade jag leka med när jag var hemma i Bonäs på somrarna. En bit ifrån mormors hus fanns det än smal å som rann under byvägen och det var fantastiskt roligt att se när barkbåtarna flöt under bron till andra sidan. Jag och mina äldre syskon brukade även testa hur tunga saker vi kunde lägga på barkbåtarna utan att de sjönk. När jag var något äldre, kanske 7-8 år, var och hälsade på morfar i Oppdal. Jag var överlycklig för att jag fick hjälpa honom att bygga ett nytt förrådshus på gården, jag var inte van vid att få vara med i så pass stora projekt som barn, vi brukade bli förpassade till att bara titta. Morfar hjälpte oss även att bygga en lådbil som vi lekte väldigt mycket med när vi var där på somrarna. 
Det jag minns ifrån skolan som har med naturvetenskap att göra var nog först astronomin som vi hade i ettan. Då fick vi lära oss planeterna, samt göra dem allihopa i Papier-maché. Men sen känns det som ett enormt glapp tills vi började i 7an. Då var det ganska obegripligt och väldigt tråkigt med nästan alla ämnen utom biologin. Vi bytte även lärare väldigt ofta i de ämnena så det blev nästan aldrig någon kontinuitet i det vi gjorde. Det som funkade var dock tekniken, och det tyckte jag var roligt. Vi fick löda och koppla ihop saker för att få lysdioderna att lysa. Jag tyckte det var mycket givande att få testa och göra om tills det blev rätt. Jag har säkert stött på massor med fler saker inom dessa ämnen sen dess, men kan inte riktigt minnas någonting mer specifikt som jag kopplar ihop så tydligt till dessa ämnen.
Det är alltså i skolan som jag fått sämst erfarenheter av fysik och kemi, men samtidigt skulle jag troligen inte ha fått samma kontakt med tekniken om det inte vore för tekniklektionerna i skolan, där fick vi dessutom behålla samma lärare, och den läraren var engagerad. Det upplevde jag inte att fysik och kemilärarna var. Jag känner så här i efterhand att jag önskade att jag kunde mer om kemi och fysik så jag tycker faktiskt att det ska bli roligt att få läsa om dessa ämnen igen.

Jag tycker att det absolut viktigaste att tänka på när man ska lära ut naturvetenskapliga ämnen och teknik till barn är att det ska vara roligt och engagerande. Vetenskap kan ibland vara som trolleritrick och det tycker jag att man kan använda för att fånga barnens nyfikenhet, att man börjar med något roligt experiment från någonting som barnen känner igen som man sedan låter barnen få testa själva och eventuellt försöker förklara. Jag tror också att det är viktigt att de naturvetenskapliga ämnena planteras in i vardagen och att man synliggör dessa ofta så att barnen blir bekanta med att se det i sin egen vardag. För mig blev det helt obegripligt att börja prata om gravitation och grundämnen så plötsligt. Jag hade inga erfarenheter av detta alls sen innan och det gjorde att jag kände mig dum och okunnig som inte förstod och det är inte en bra grund för roligt och engagerat lärande. Vi hade dessutom på den tiden ett klimat i klassen som inte tillät att man svarade fel, då blev man utskrattad, det resulterade i sin tur i att man inte vågade svara om man inte visste svaret helt säkert. Hade jag haft lite grundläggande förståelse för dessa ämnen, eller åtminstone stött på dem tidigare, tror jag helt säkert att dessa lektioner hade varit lättare att hantera. Jag tror också att det är bra att tänka på när man tar upp saker, ibland är barnen helt enkelt inte intresserade och då kan det vara bra att vänta till ett bättre tillfälle, och se till att det finns tidigare erfarenheter att utgå ifrån så att det blir någorlunda begripligt för barnen redan från början.