måndag 21 november 2016

Rörelse - Hur vuxnas förhållningssätt och miljön kan påverka barns möjlighet till rörelse och utveckling av motorik.




Inledning

Barn har idag ett ökat rörelsebehov i en tidsålder då det blir mycket stillasittande framför tv och skärmar av diverse slag. Även fria ytor för barn att leka på minskar när städerna växer. Det är inte bara barn som har detta behov, även vuxna har ett ökat behov av att röra på sig då  många har stillasittande jobb och rörelse inte längre kommer naturligt genom fysiskt arbete. För att skapa aktiva vuxna behöver vi först skapa aktiva barn. Det finns ett samband mellan hur mycket man rör på sig som barn och hur aktiv man förblir som vuxen (Å. Huitfeldt, Bergström, Tärnklev, S. Huitfeldt och Ågren (1998). Detta är en av anledningarna till varför rörelse är viktigt i förskolan. Jag har i denna text valt att titta på hur miljö och lärares förhållningssätt kan påverka barns möjlighet till rörelse och utveckling av motorik.

Motorik

I förskolans läroplan står det att lärare ska sträva efter att varje barn utvecklar bland annat motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning (Skolverket 2016). Det står även att de ska sträva efter att varje barn ska utveckla tillit till sin egen förmåga och trygghet i sin egen identitet (ibid). Förutom att de genom förskolan har ett uppdrag som säger att de ska hjälpa barnen att utvecklas så anser jag att det även finns ett samhälleligt ansvar på lärare att bidra till en utvecklande miljö i dessa aspekter då många barn spenderar mycket av sin vakna tid på förskolan. Därmed faller ansvaret på dem att se till att barnen har möjlighet till en meningsfull tillvaro som är utvecklande på alla plan och som kan bidra till att de växer upp och blir inte bara hälsomedvetna vuxna utan även människor som tycker om att röra på sig för sin egen skull.
Motorik kan definieras på flera sätt men den definition som stämmer bäst med min uppfattning är att motorik är rörelse. För att man ska kunna röra på kroppen måste hjärnan först säga till kroppen att den ska röra på sig. Detta görs genom att hjärnan skickar impulser genom nervbanor. Dessa nervbanor kan liknas vid stigar som vid mycket användande tillslut blir motorvägar och impulserna kommer fram snabbare. Hjärnans användande av dessa nervbanor stimuleras först hos spädbarnet av medärvda reflexer (Grindberg & Jagtøien 2000). Dessa reflexer ska tillslut försvinna och barnet utvecklar istället nya nervbanor genom stimulans utifrån och vilja från barnet. Ju mer en rörelse utförs, desto snabbare blir nervbanan och tillslut är rörelsen automatiserad. Motoriken utvecklas först från grovmotorik som är stora rörelser, och vart efter barnen lär sig behärska dessa lär de sig mer finmotoriska rörelser som att greppa en penna (Grindberg & Jagtøien 2000). Motoriken utvecklas på det här viset hos alla människor, men sker inte i samma takt hos alla. I vilken takt detta sker påverkas i stor grad av miljön (ibid).
Ett av målen med att utveckla motoriken hos barn är kopplingen till den kognitiva utvecklingen. Enligt Grindberg & Jagtøien (2000) så tar automatiserade rörelse inte upp lika mycket av den kognitiva verksamheten som en rörelse som inte är helt automatiserad. Kort sagt kan man säga att det är lättare att utföra rörelser och tänka på annat när barnet inte behöver tänka på att utföra rörelsen. Detta medför att en bra motorik gör det lättare för barnen att göra andra saker och att lära sig på andra områden när de inte behöver fundera på hur de ska göra med kroppen samtidigt. Av den här anledningen anser Grindberg och Jagtøien (2000) att motorisk träning kan vara till hjälp när barn ska lära sig att läsa till exempel.
Att hjälpa barnen att utvecklas motoriskt kommer även att hjälpa barnen att utveckla sociala relationer då de får lättare att vara med att leka samt ett ökat självförtroende när de klarar av fysiska utmaningar (ibid). Rörelse hänger ihop med det sociala på så vis att barnet lär sig att uttrycka även känslor med kroppen som stärker dess identitetskänsla, samt att det underlättar för barnet att uttrycka sig med sitt kroppsspråk. Även verbalt språk är beroende av motorisk utveckling (Grindberg & Jagtøien 2000). En fördel med att träna motorik i förskoleålder är att barnen har väldigt lätt för att lära sig i den här åldern, och motorik, till skillnad från styrka och kondition, följer oftast med resten av livet (Huitfeldt et al., 1998). De har dessutom inte så mycket nytta av specifik konditionsträning eller styrketräning då detta förekommer naturligt när barnen får möjlighet att röra på sig i lek och andra aktiviteter (Ibid).

Miljö

Bra förutsättningar för utveckling av motoriken finns främst utomhus där möjligheterna till rörelse är stora. På förskolegårdar finns det oftast klätterställningar eller andra anordningar som stimulerar och bjuder in till rörelse. Även gårdar med naturinslag kan främja den motoriska utvecklingen naturligt när barnen klättrar i träd, på stenar eller tar sig fram över kuperad terräng (Grindberg & Jagtøien 2000). Barnen har möjlighet att klättra, hoppa, kasta, sparka och springa. Inomhus kan miljön utformas för rörelser som kräver mindre plats, som att åla, krypa över och under hinder och balansövningar. Oavsett var man väljer att göra dessa saker krävs det dock att förutsättningarna finns. Förskolegårdar utan lekställningar eller träd och förskolelokaler utan plats för rörelse kräver ett annat engagemang ifrån läraren, och då är barnens möjligheter till naturlig träning av motoriken beroende av lärarens inställning och förhållningssätt. Det ställs högre krav på läraren att planera en miljö som skapar möjlighet till rörelse både genom möblemanget och genom att ta tillvara på de tillfällena som uppstår tillsammans med barnen. Engagemanget i barnen kan bidra till att göra tråkiga oinspirerande gårdar till medryckande platser (Grindberg & Jagtøien 2000). Detta gäller såväl inomhus som utomhus. Miljön är inte heller begränsad till bara den fysiska miljön utan till den räknas även det som vi vuxna skulle kalla för arbetsmiljö, hur relationerna fungerar och hur barnen upplever sin plats i gruppen samt relationen de har till platsen de är på. En fysiskt obehaglig miljö kan hämma rörelselusten och leklusten, därmed även den motoriska utvecklingen. Rörelseglädje kräver en trygg grund (Grindberg & Jagtøien 2000).

Pedagogisk grundsyn

Med en förmedlingspedagogik lär den vuxna barnen lekar men ger troligen inte barnen speciellt mycket frihet. Förmedlingspedagogiken är inriktad på resultat och blir därmed prestationsbaserad. Det blir yttre belöningar som medföljer prestationerna och resultatet av en sådan pedagogisk grundsyn kan bli att barnen lär sig att prestera för någon annans skull. De jobbar mot ett specifikt mål som ska värderas i stället för att se egenvärdet med vad de gör för stunden. Den vuxne bestämmer innehållet i barnets dag och kan därmed begränsa barnets inflytande. En fördel jag kan se med förmedlingspedagogik är att den kan vara bra för barn med behov av rutiner och planering då den vuxna tar ansvar för planeringen och utformningen av aktiviteten. Detta är ju å andra sidan någonting som kan vara viktigt att få lära sig så den enda fördel jag kan se med förmedlingspedagogik blir ändå en eventuell nackdel. Jag ser inte förmedlingspedagogik som någonting jag vill använda mig av i en läraroll rent generellt men inser att vissa saker kan vara svåra att lära ut på andra sätt. Förmedlingspedagogiken tror jag passar bättre för äldre åldrar.

Med en tillväxtpedagogisk grundsyn tar den vuxne en passiv inställning, och hjälper inte barnen om det uppstår avbrott i leken utan lämnar det därhän. Den vuxna anser att utvecklingen beror på fysiska och biologiska förändringar i barnet som bestämmer vad det klarar av och inte. Barnet behöver nå en viss nivå av mognad innan det är redo att lära sig svårare saker, och denna mognad sker alltid i en bestämd ordning, oberoende av miljön.  Vilken mognad barnet nått enligt läraren bestämmer vilken metod läraren använder sig av. Detta tror jag kan medföra att man kanske missuppfattar vilken nivå barnet ligger på och att barn som utvecklas i en annan takt kan bli uttråkade eller understimulerade.

En dialogpedagogisk grundsyn bottnar i ömsesidig respekt, kommunikation, öppenhet och tillit. Barn och lärare lyssnar på varandra och utbyter tankar, erfarenheter och intressen. Man jobbar utifrån tanken att det sker en växelverkan i barnets utveckling mellan de fysiologiska och psykologiska strukturerna samt med den yttre påverkan som miljön tillsammans med barnets egna tankar och känslor. De vuxna jobbar för att skapa jämställdhet i relationen och låta barnen höras och synas. Men det är viktigt att komma ihåg att det aldrig kan bli helt jämställt i en sådan relation eftersom vi i egenskap av vuxna har större makt och ansvar. Eftersom vi sitter på denna makt tycker jag att det är extra viktigt att vi försöker anamma en dialogpedagogisk grundsyn och jobbar aktivt för att ge barnen en möjlighet att uttrycka sig och höras, och ge dem en känsla av makt över sin egen situation så ofta vi kan.
Dialogpedagogiken gör att man bättre kan ta tillvara på barnens idéers och ge dem mer makt och inflytande även över leken, vilket gör den mer lustfylld och glädjande. Detta i sin tur gör att leken ges större chans att utvecklas. Enligt Alexejev Nikolajev Leontjev skapas fantasin genom leken och inte leken av fantasin (Grindberg & Jagtøien 2000). Han menar att de yngre barnen har de vuxna och de äldre barnen som förebilder när de leker (ibid).

Lek

Barn leker inte för att utvecklas, men de utvecklas i leken (Grindberg & Jagtøien 2000). Det finns ett moment i leken som är grund för lärande och det är barns lust och vilja att testa nya saker och inta olika roller där de kan leka med känslor och tankar i trygghet av leken. Leken hjälper även barnen att utvecklas socialt då de får erfara även andra barns känslor och reaktioner på barnets eget agerande (ibid). Om vi inte aktivt går in och visar alternativ och möjligheter kanske barn med dålig fantasi eller lite erfarenheter inte kan driva sin utveckling framåt med samma möjlighet som de barnen som har ett bättre utgångsläge vad gäller erfarenheter och kreativitet.
Detta gör att jag anser det viktigt som förskollärare att våga vara med och leka med barnen och ge dem möjlighet att, tillsammans med vuxna, fantisera och hitta på saker, och även ge dem inspiration till nya fantasier och lekar. När förskollärare är med och leker med barnen skapas inte bara fantasi och inspiration utan även en gemenskap i gemensamma lekvärldar som ger barnen trygghet att leka och fantisera. När vi är med i leken kan vi även hjälpa barnen att lära sig leksignaler och demokratiska värderingar som att turas om, samsas och se till att alla leker efter samma regler (Grindberg & Jagtøien 2000). Vi kan hjälpa barnen att förstå lekreglerna så att de får  lättare att vara med. En vuxen person kan även hjälpa barn som känner sig otrygg i nya miljöer eller med andra barn (Ibid).

Hur vuxnas beteende påverkar barns lek

Det finns olika sätta att som lärare förhålla sig till lek i förskolan. I Barn i rörelse hänvisar Grindberg och Jagtøien (2000) dels till en undersökning som studerat hur barn blir påverkade av närvarande vuxna i förhållande till motorik, och dels till en bok som där författarna skriver om hur vuxnas beteende påverkar barns lek. Där har de kategoriserat fyra olika beteenden, samt hur dessa påverkar barnens lek. I den första undersökningen visade resultaten att de grupper som hade haft vuxna närvarande, både specialister och instruerade föräldrar, lyckades bättre än de grupperna där barnen själva hade fått ta sig an miljön eller där barnen varit kontrollgrupp och gått på förskola som vanligt. Det var inte heller någon större skillnad i resultat mellan specialistgruppen och den grupp där de vuxna blivit instruerade av specialister (ibid). Av detta kan man dra slutsatsen att de vuxna faktiskt påverkat barnens motoriska utveckling positivt och att de inte behöver vara specialistutbildade för att lyckas med detta. I grupp tre som varit helt utan vuxna hade till och med gått tillbaka i sina motoriska färdigheter (ibid).
I boken Working with under fives (1980, refererad i Grindberg & Jagtøien 2000) skriver de om vuxnas påverkan på barns beteenden i lek. När de vuxna leker med barnet parallellt men inte tillsammans med barnet kan vuxna påverka barns lek genom att höja nivån på sin egen lek för att inspirera barnet samt bidra med trygghet genom närvaro (ibid). De vuxna styr inte leken utan finns till hands och låter barnet utforska själv. Möjligen kan detta kännas oengagerande för vissa barn som hellre skulle leka tillsammans med den vuxna och det kan även bli svårt för ett barn som inte vågar att be om mer stöd. När den vuxna leker tillsammans med barnet delar de kontrollen över leken och turas om (Grindberg & Jagtøien 2000). Barnet får bekräftelse och stöd av den vuxna och en likvärdighet i leken eftersträvas (ibid). Här kan det bli problem om den vuxna inte kan göra avvägningen om när och hur mycket stöd som är lämpligt att ge för att barnet ska känna att hen klarade uppgiften själv, istället för att den vuxna löste det åt hen. När vuxna agerar lekledare kan hen vara det genom att initiera en lek eller fånga upp en lek som är på väg att rinna ut. Detta kan vara särskilt viktigt för barn som saknar tillräckligt med erfarenheter och upplevelser för fantasi och kreativitet (Grindberg & Jagtøien 2000). Den vuxne kan då inspirera med dramatiska inslag med hjälp av ljud och rörelse för att ge barnen mer material att bygga sin kreativitet på.  Den sista kategorin av att förhålla sig till barns lek som de skriver om i boken är att kommentera leken. Vuxna har valt att stå utanför och tittat på men samtidigt kommenterat leken (Grindberg & Jagtøien 2000).
Effekten detta fick var att det ofta blev avbrott i leken. Jag kan föreställa mig att det kan kännas konstigt för barnen som leker att den som inte är med i leken och inte erfar den ska ha någonting att säga om den.


Reflektioner

Vilken pedagogisk grundsyn man har i förskolan kommer att påverka förhållningssättet till barnen och det i sin tur kommer att påverka barnens möjligheter. detta gäller förstås mycket av det vi strävar efter att utveckla hos barn, men just när det gäller motorik och rörelse tror jag att det kräver ännu lite mer engagemang a läraren då tillgängligheten till rörelse är så viktig. Jag anser det dock vara viktigt att kunna förändra sitt förhållningssätt till vad situationen kräver, men jag tror varken förmedlingspedagogiken eller tillväxtpedagogiken är den bästa grunden att stå på om man vill ha ett lekpedagogiskt arbetssätt med vuxna engagerade i leken. Här tror jag dock att en bra miljö eventuellt kan kompensera delvis för en ointresserad vuxen då barn har ett naturligt rörelsebehov. Att arbeta med dans kan även vara ett lekfullt sätt att få barnen att röra på sig. Det ger barnen ännu en möjlighet till kroppskännedom och rörelseglädje. Speciellt en utforskande inriktning i dans kan hjälpa barnen att utveckla en inre känsla för rörelse, till skillnad från om de bara ska härma läraren (Sjöstedt-Edelholm, E. och Wigert, A. 2005). Rekvisita kan med fördel användas i dans. Förutom att det är roligt och hjälper till att stimulera både sinnen och den artistiska känslan kan det kan ge trygghet och rama in rörelsen och ge barnet fler idéer till nya rörelser i dansen.  Med vissa föremål kan man även träna öga- handkoordinationen (Ibid).  Eftersom leken främjar barnens utveckling bör vuxna främja leken både genom att inrätta en passande miljö och använda sig av ett lekpedagogiskt arbetssätt.

I dag grundar sig mycket av lekförståelsen på lekteorier av Piaget och Eriksson (Grindberg & Jagtøien 2000) och de nämner inte vuxnas roll i leken speciellt mycket alls. Detta kan medföra en osäkerhet hos vuxna för hur de ska förhålla sig till leken, och hur de ska leka med barnen. Jag tror att vuxna behöver engagera sig mer i leken än vad som görs idag. Jag tror att det glöms bort att vi vuxna faktiskt är förebilder med makten att inspirera, uppmuntra och skapa nya möjligheter för barnen. Att vuxna inte gör det mer tror jag beror på osäkerheten som ovan nämnt, oro att arbetskamrater ska tycka saker om det och en allmän inställning att vi inte ska störa barns lek. En vuxen som dessutom själv inte är trygg och säker i sin kropp och sina rörelsemönster kommer att undvika att röra på sig och eventuellt även undvika att ge sig in i leken med barn, speciellt om den kräver mycket fysiskt. Det blir samma problem vi får som barn som inte hänger med motoriskt. Vi kan inte vara med och leka på samma villkor.


Litteratur:

Grindberg, T. & Jagtøien, G.L. (2000). Barn i rörelse: fysisk aktivitet och lek i förskola och skola. Lund: Studentlitteratur.

Huitfeldt, Å., Bergström, M., Tärnklev. C., Huitfeldt. S., & Ågren. Å. (1998). Rörelse och idrott. (1. uppl.) Stockholm: Liber.

Sjöstedt-Edelholm, E. & Wigert, A. (2005). Att känna rörelse: en danspedagogisk metod. Stockholm: Carlsson.

Skolverket (2016). Läroplan för förskolan Lpfö 98. ([Ny, rev. uppl.]). Stockholm: Skolverket

Kommentar:
Hej
Miljön är oerhört viktig och något som man som pedagog måste förhålla sig till när man planerar in för rörelsevad erbjuder just denna förskolaOch ju "sämremiljö desto mer ansvar hamnar  pedagogen för att utveckla de motoriska färdigheternaSom du skriver  är ju dansen en möjlighet att jobba med motorik om det är  att miljön inte inspirerar till rörelse det går att dansa  både inomhus och utomhus  rätt begränsad yta.  
Du ger bra exempel och visar god förtrogenhet med litteraturen

Du visar  C-nivå i den här uppgiften