måndag 5 december 2016

Auskultation musik

Inledning
Jag har till den här uppgiften varit på två olika musikstunder, den första var på en kurskamrats VFU-skola som jag kallar för Björnen, och den andra på en musikstund på en öppen förskola som jag kallar för Ormen. På Björnen fick jag uppfattningen om att musikstunden blev lite hastigt ihopsatt bara för att vi skulle komma. De plockade in barnen en och en från gården, tills de var fem stycken barn. Pedagogen lade fram lite instrument och sjöng några sånger. Det var en pedagog och 5 barn, 1-2 år gamla.
På Ormen kom jag till en musikstund som är schemalagd varje vecka, och som verkade vara populär då det var både många barn på plats jämfört med vad jag tidigare upplevt här, samt återkommande barn. I den här gruppen var det 2 pedagoger och 8 barn samt vuxna. Barnen var runt 1-3 år gamla.

Observation

Björnen  
De började med att dela ut instrument och sen sjunga en introlåt ”Nu så ska vi sjunga”. När pedagogen började sjunga och spela med sin tamburin började några av barnen att försiktigt skaka på sina instrument. Sen sjöng de önskelåtar av barnen: ”Blinka lilla stjärna” och ”Bä bä vita lamm”. Sen önskade ett av barnen något pedagogen inte kunde höra så då försökte hon komma på en egen låt minns ej hur den gick, sen sjöng de ”krokodilen i bilen” på barnens begäran. Vi fick inte så mycket tid att prata med den här pedagogen efteråt och mycket av det hon sa handlade om att de inte hade så mycket tid att planera, men de försökte ha musik med barnen varje vecka. De hade inget tydligt avslut på samlingen, den bara upplöstes när pedagogen började prata med oss istället.

Ormen
De började med att plocka fram löv, och sjöng en höstsång sittandes i ring och sen sjöng de blinka lilla stjärna, sittandes i ringen. Klapplek - alla på knä. Klappar först i knät sen tvärs över växelvis - motorik sittandes, pedagogen sjöng en ramsa. Ringdans till pianokomp via högtalare, stannar och hoppar på stället, klappa händerna och räknar högt, samt vänder håll, benämner höger och vänster. Ståendes i ring sjöng de några önskelåtar från barnen - “Jag hamrar och spikar” sen ”Ekorre ekorre viftar på sin svans”. De avslutade med en lugn och fin låt som var ganska kort.

Planering
Eftersom jag själv inte arbetar på förskola, eller har gjort, så föreställer jag mig planeringen till en grupp med barn som jag redan känner och som redan kan en del av sångerna jag väljer. Jag har valt en del olika aktiviteter för att jag vill ha variation på musikstunden. Jag upplevde musikstunden på ormen som mer inspirerande än den på Björnen, vilket var förväntat då det var skillnad på förkunskaperna hos pedagogerna.



Lista på aktiviteter
Inledning – namnsång i ring på golvet.
Sångpåse – vad finns i påsen? Vad relaterar barnen till föremålet?
Ringdansen inspirerad från Ormen, anpassad i svårighet till barnens ålder samt erfarenhet.
Rörelselek – med lyssnande som fokus. Olika djur, musiken tystnar, tillbaka till boet.
Musik - sjaldans till musik.
Önskedel- att sjunga eller lyssna på - någon som vill dela med sig? Något vi ska ta med till nästa gång?
Avslutning - avslappningsövning till musik

Analys

Analys av auskultation på förskolorna

Björnen hade en enligt min mening ganska enformig musiksamling - de sjöng några välkända barnlåtar med komp av några instrument som barnen inte verkade känna igen. Det var en ganska kort samling och nästan ingen variation, barnen satt ner hela tiden. Pedagogen delade ut instrument i början av samlingen, men hon sa ingenting om instrumenten och hon visade inte heller hur man skulle använda dem. Enligt Calissendorff (2012) är det viktigt att bar i förskoleåldern får både se lyssna och känna hur de ska göra när de ska lära sig att spela instrument. Barnen fick själva använda instrumenten som de ville. Här kanske lite inspiration i alla fall hade varit på sin plats. Det är bra att barnen får utforska själva men jag tror att utforskandet kan bromsas om inspirationen uteblir. Hade syftet varit att barnen skulle lära sig att spela på dessa instrument hade det varit viktigt med en lärare som inspirerar och uppmuntrar (Calissendorff 2012). Pedagogen frågar barnen vad de ville sjunga hela tiden vilket gav mig uppfattningen om att aktiviteten inte var välplanerad. Det är bra att ge barnen möjlighet och inflytande, men det var bara ett barn som önskade hela tiden och jag tror även att det blev lite för mycket ansvar att barnen skulle bestämma alla sånger och jag fick intrycket av att det här var någonting de gjorde mest för att få det gjort. Men det var en ganska trevlig stämning och barnen verkade glada. Musikstunden kändes ganska kravlös vilket jag tycker är passande för den låga ålder som barnen hade.

Pedagogerna på Ormen var tydliga med förklaringar ibland, andra gånger säger de ingenting, men tittar på barnen menande och de faller in i mönstret av rörelser och får uppmuntrande leenden och nickningar. De tittar på alla barnen, och blandar fokus. De använde låtar som de flesta barnen känner igen vilket jag tycker är bra då det kommer olika barn till öppna förskolan. Barnen hängde på ganska bra, med hjälp av sina föräldrar, och en sak jag reagerade på som jag tyckte var positivt är att pedagogerna hela tiden vände sig till barnen och inte de vuxna, vilket annars kan vara lätt hänt när vuxna är närvarande.
Ormen hade mer variation på sin samling och den kändes absolut mer genomtänkt och repeterat. Fokuset låg på barnen och att de skulle få känna sig välkomna och jag fick känslan av att de visste vilka saker barnen brukar tycka om oavsett tidigare erfarenheter.
Jag uppfattade av samtal jag hörde innan musikstunden att några utav barnen hade varit med tidigare. De nya barnen var lite mer avvaktande men nyfikna. Av samtalet efteråt fick jag reda på att de medvetet försöker att få in mycket sånger där man får röra på sig och där barnen är aktiva, inte bara sitter ner och sjunger. De hade inga instrument med på den här samlingen men det fanns några mindre instrument som var tillgängliga hela tiden.
Valet av låtar kändes genomtänkt då de pratade lite om sångerna samt använde sig av sånger som många av barnen troligen känner igen eftersom de är vanliga på förskolor.

Analys och reflektion av egen planering
Den andra samlingen jag var på har jag hämtat ganska mycket inspiration från, både det väldigt lekfulla sättet att presentera musiken och låtarna på samt att de hade blandat fokus väldigt bra. Ibland var det sången som var fokus, ibland rörelsen men även lyssnandet. Nilsson och Gren (1994) nämner att det är viktigt att tänka på att barnen ibland vill uttrycka sig på andra sätt än i sång, alla gillar inte att sjunga. Därför är det viktigt att även planera in annat än bara sång- och rörelselekar.

Namnsången valde jag för att jag tycker att namnsånger är bra, man uppmärksammar barnen, samt barnen får uppmärksamma varandra eftersom man tittar på den vars namn man sjunger. Det kommer även in lite begreppsträning om höger och vänster här, man kan byta håll varannan samling.

Jag valde att plocka någonting ur en påse som relaterar till en specifik låt eller sätta igång barnens fantasi. I detta fall kanske en liten Ekorre. Här tänker jag att vi frågar barnen vilka låtar relaterar de själva till en ekorre? Att knyta an till ett tema samt skapa nyfikenhet hos barnen med dramatiska inslag är enligt Nilsson och Gren (1994) viktigt. Och det tycker jag görs på ett ganska enkelt sätt med en liten sångpåse eller kanske en skattkista som pedagogen kan plocka upp saker ur. Det får gärna vara saker som relaterar till teman, eller saker barnen känner igen sen tidigare och kan associera till låtar som de känner igen. Ferm Thorgersen (2012) skriver att det är viktigt att i planeringen ge barnen möjlighet att använda sina egna begrepp, bilder och rörelser till musiken, Att fråga barnen vad de själva associerar en ekorre till, istället för att bestämma låt helt själv ger dem möjlighet till detta. Det ger även mig möjlighet att få höra vilka erfarenheter barnen har med sig sen tidigare.

Ringdansen som de valde att göra på Ormen tyckte jag var bra eftersom den fick in lite allt möjligt, så den har jag valt att ha med i min planering. Det blir både rörelse och motorik men också språklig utveckling i form av begrepp som höger och vänster.  När vi ändå är på fötter tänkte jag fortsätta med en till rörelselek som kompas med pianomusik. Detta är en övning som syftar till att träna upp barnens lyssnande, där de ljusa tonerna representerar en liten mus, de mörka tonerna en elefant och de mer neutrala mellantonerna en hoppande groda. Barnen får själva gestalta dessa djur och hur de föreställer sig att de skulle röra sig över golvet, med musiken som hjälp.

Sjaldansen valde jag för att vi dels gjort den på flera lektioner i Gävle, och den kopplas också ihop med lyssnande samt rörelse. Jag upplever själv att det blir en annan upplevelse att låta någonting annat än sig själv få dansa till musiken, samt att jag koncentrerar mig mer på att lyssna. Jag upplever det dessutom lättare att uttrycka mig till musik när jag har någonting i handen och det skapar möjlighet för många olika rörelser. Sjöstedt-Edelholm & Wigert (2005) skriver också om att manipulativt användande av rekvisita kan agera som en trygghet, en förlängning av rörelser och som en inspiration till nya rörelser. Ferm Thorgersen (2012) skriver att lyssnandet är viktigt att öva upp, dels för att kunna skilja på ljud och musikaliska nyanser, men även för att lyssnaren ska ges möjlighet att uppleva musik och därmed få uttrycka sin upplevelse av musiken. Både i sjaldansen och rörelseleken kan vi variera musiken som spelas väldigt mycket och på så sätt bredda barnens erfarenhet av musik och på så sätt låta förskolan vara en plats där barnen kan komplettera det de redan har med sig, samt kompensera om de tidigare har väldigt lite erfarenhet med sig (Riddersporre 2012).

Syftet med att ha en önskedel inplanerad är för mig att lyfta det barnen vill göra ytterligare. För mig blir även detta som en inledande avslutning, där vi kan prata om varandras musikaliska erfarenheter, låtar som de vill dela med sig av, påminnelse om att ta med musik, eller önska låtar, lekar eller danser som vi kan ta upp vid den här delen av musikstunden. Detta blir speciellt viktigt för barn med annan kulturell tillhörighet, att både de får dela med sig och känna sig inkluderade och att vi får ta del av det som är viktigt för dem. Ehrlin (2012) skriver att detta inkluderande hjälper barnen i sin identitetsutveckling, eftersom barnets språk har stark koppling till detta. Det är även ett sätt att ta reda på vad barnen har med sig sen innan vilket underlättar fortsatt planering av musikstunden. Ferm Thorgersen (2012) skriver att det är avgörande för en funktionell musikstund att pedagogen har fått tillgång till barnens erfarenheter. Att lämna utrymme för barnens önskemål är för mig en självklarhet oavsett vad man har haft för avsikt med sin planerade musikstund. jag tycker att det är viktigt att barnen får vara med och påverka sin egen vardag eftersom de har ganska lite att säga till om och påverka i samhället i stort idag, något som jag hoppas förändras i framtiden. Kan man låta barnen influera och påverka tycker jag att man ska göra det. Fagius (2007) skriver att det idag finns så många olika erfarenheter av musik att det är svårt att tillgodose allas önskemål, som lärare måste man göra ett val. Det här kan ju såklart bli ett dilemma som pedagoger måste ta hänsyn till samt se till att alla barns önskningar lyfts vid något tillfälle, inte bara de som alltid hörs och syns.

Som avslutning vill jag ha en avslappningsövning till musik eller en lugn låt. Jag tycker att en lugn avslutning är viktigt så att barnen får en möjlighet att i lugn och ro ta in och reflektera tyst i sig själva en stund. Eriksson (2013) skriver också att det kan hjälpa barn som har svårt med övergångar att förbereda sig på att musikstunden strax är slut. Det blir en tydlig inramning av musikstunden.

Jag föreställer mig att musikstunden ser lite olika ut, från gång till gång, beroende på vad vi gör i övrigt samt vad syftet är. I den här musikstunden har jag lagt ett lätt fokus på lyssnandet. Jag saknar till exempel inslag av rytmik i min planering, men jag tycker fortfarande att det är ett viktigt inslag att få med eftersom rytmik hjälper till att förankra musiken kroppsligt och det kroppsliga erfarandet hjälper till att befästa den teoretiska kunskapen (Don Lind 2007). Men jag vill inte klämma in så många saker som möjligt i en och samma musikstund utan tänker att vi gör detta vid ett annat tillfälle, då vi lägger mer fokus på detta. Någon annan gång lägger vi fokus på dans, men vissa element finns alltid med, så som inledande sång, önskedelen och avslutningen. Variationen i musikstunden är även viktig för att ge alla barn en chans att vara med och kunna uttrycka sig musikaliskt på det sätt som de själva är mest bekväma med samt att visa att musik inte bara handlar om att sjunga sånger och leka lekar. Vissa tillfällen vill jag även lägga på röstlekar, för det tyckte jag var roligt själv, och det tror jag i sig självt kan vara inspirerande för barnen.

Syftet med musikstunden kommer också att påverka utformningen av det. Min planering utgår ifrån ett syfte som landar i att barnen ska få träna sig på att lyssna samt en möjlighet att få ta del av barnens erfarenheter sen tidigare och att de ska få med sig en känsla av att de kan påverka musikstunden, att den är någonting som kan planeras tillsammans utifrån deras önskemål, även om det är en lärarledd aktivitet i syfte att undervisa och ge barnen mer erfarenhet av musik. Samtidigt som det är bra att använda element som barnen känner igen och kan, så är det viktigt att variera musikstunden så att den känns spännande och intressant. Att lära ut en ny sång är enligt Fagius (2007) samt Nilsson och Gren (1994) lättare beroende på hur man presenterar låten. Spänning och förväntan gör barnen uppmärksamma. 



























Litteraturlista:

Calissendorff, M (2012). Förskolan & instrumentspel – B. Riddarsporre & J. Söderman (red), Musikvetenskap för förskolan (s. 105–117) Stockholm: Natur och kultur

Don Lind, H (2007). Musik och rörelse hör ihop! - G. Fagius (red), Barn och sång – om rösten, sångerna och vägen dit. (s. -) Lund: Studentlitteratur
Ehrlin, A (2012). Att starta musikprofil i förskolan – B. Riddarsporre & J. Söderman (red), Musikvetenskap för förskolan (s. 139–152) Stockholm: Natur och kultur

Eriksson, M. (2013). Musik i förskolan: inspiration och lärande i sagans värld. Stockholm: Lärarförbundets förlag

Fagius, G (2007). Om sångideal i olika tider - G. Fagius (red), Barn och sång – om rösten, sångerna och vägen dit. (s. 74–84) Lund: Studentlitteratur
Fagius, G (2007). Metoder och praktiska övningar - G. Fagius (red), Barn och sång – om rösten, sångerna och vägen dit. (s. 109–150) Lund: Studentlitteratur
Ferm Thorgersen, C (2012). Musikdidaktiskt arbete med förskolebarn – B. Riddarsporre & J. Söderman (red), Musikvetenskap för förskolan (s.69–84) Stockholm: Natur och kultur

Nilsson, B. & Gren, K. (red.) (1994). Elefantboken barnvisor och sånglekar. Mölndal: Lutfisken.

Riddersporre, B (2012). Barns tidiga upplevelser av musik – B. Riddarsporre & J. Söderman (red), Musikvetenskap för förskolan (s.21 - 34) Stockholm: Natur och kultur

Sjöstedt-Edelholm, E. & Wigert, A. (2005). Att känna rörelse: en danspedagogisk metod. Stockholm: Carlsson